Frågor och svar

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Skapa ett blommande ekosystem

Humlor och vilda bin kan bara leva av pollen och nektar, därför behövs det mer blommor i våra trädgårdar!  Ett första steg är att se till att man har perenner och sommarblommor med mycket färg, olika blomformer och som blommar vid olika tider på säsongen. Samplantera gärna sommarblommor och grönsaker så är chansen större att grönsakerna pollineras på samma gång för då blir skörden större. Men låt dig inte luras att allt som blommar är bra. Fyllda dahlior, hortensia och rosor är faktiskt helt värdelösa för pollinatörerna då de på grund av förädlingen inte har någon pollen eller nektar. 

Bi- och fjärilsälskande blommor som ger nektar och pollen hela säsongen:
Vår: Allium, Narcisser, Snödroppar, Vårkrokus m.m.
Sommar: Lavendel, Blå bolltistel, Nävor, Stjärnflocka, Isop, Vädd m.m.
Höst: Aster, Kärleksört, Solhatt och Höstanemon m.m.

Men allt handlar inte om blommor. Det gäller även att skapa en varierad och naturvänlig trädgård från grunden för att öka den biologiska mångfalden, som ett litet eget ekosystem.  Alla trädgårdar har såklart olika förutsättningar men det finns alltid något man kan göra. 

För att erbjuda mångfald i din trädgård bör du se till att låta den vara en aningens vildvuxen och addera så många av följande komponenter i trädgården: ängsmatta, stenpartier, vattenstationer, damm (gärna naturdamm), kompost, död ved i form av rishögar, stubbar och stammar, rabatter, blommande växter, högt gräs, buskar, träd, sol och skugga. 

Lycka till med ditt blommande ekosystem!