Frågor och svar

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Vattna på morgonen

Den bästa tiden på dygnet att vattna är på morgonen. Om du vattnar mitt på dagen avdunstar nämligen merparten av vattnet istället för att komma växterna till godo. Att vattna på kvällen går också bra, med då finns det risk att det blir svampangrepp om det tar tid att torka upp och – värst av allt – så lockar du fram sniglarna!

Det är alltid bättre att vattna sällan men mycket, än att småvattna ofta. Om vattnet når längre ner i marken kan växten utveckla ett kraftigare och djupare rotsystem och klarar på så sätt torka bättre. Att punktbevattna för hand eller droppbevattna (med timer) är mest effektivt. Undvik att vattna trädgården med t ex automatiserade sprinklers då nära 33% av vattnet inte ens når växternas rötter, eftersom det hinner avdunsta på vägen.

Hur mycket man ska vattna är helt upp till vilken växt det är, men en bra grundregel som man kan utgå från är ca 30 liter vatten (3 st tioliters vattenkannor) per kvadratmeter en gång i veckan för etablerade plantor (såvida det inte är en värmebölja för då krävs det mer).

Och kom ihåg: vattna gärna med regnvatten än att slösa på dricksvattnet.