Inget fett i avloppet

Fett är ett stort problem när det hamnar i avloppet. Både animaliskt och vegetabiliskt fett stelnar och fastnar i ledningarna.

Även om du spolar av fettet med hett vatten så stelnar det igen när det blandas med det kalla vattnet i avloppet och då kan det bli stopp i både i din fastighet och i kommunens ledningar. För att undvika stopp kan du torka upp matfettet med hushållspapper innan du diskar. Har du större mängder matfett kan du hälla det i en petflaska som du slänger bland de brännbara soporna eller lämnar in på närmaste återvinningscentral.

Göra tvål av oljan?

Det kanske låter konstigt, men om du vill går det faktiskt att göra egen tvål av vegetabilisk olja. Se till att oljan är silad och ren innan du använder den. Det finns olika instruktioner på nätet som du kan vägledas av.

Varför kan man spola ner tvål i avloppet?

Tvål består av både fettlösliga och vattenlösliga ämnen och har därför inte några problem med att följa med avloppsvattnet till reningsverket utan att fastna. Rent matfett och olja däremot har mycket sämre förmåga att lösa sig i vatten, och kommer därför i större utsträckning bli kvar i ledningarna och orsaka stopp. 

Verksamheter

Om du driver en verksamhet där det uppkommer matfett finns det en del saker du behöver tänka på. Klicka på länken nedanför för mer information.

Klicka här för mer information som verksamhetsutövare