Frågor och svar

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Frågor och svar

Det varma vädret i kombination har gjort att vattenförbrukningen är ovanligt hög.  Genom att spara vatten hjälper du till att säkerställa att vattnet räcker till mat, dryck och hygien på sjukhus, förskolor, äldreboenden, och till vardagslivet hemma.


Uppmaningen att minska vattenförbrukningen gäller privatpersoner och verksamheter som är anslutna till kommunalt vatten i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.

Jo, det finns massor med vatten i Mälaren. Men om många människor vill använda mycket vatten samtidigt, vilket är vanligt varma vår- och sommardagar, kan det hända att vattenverket inte hinner producera så mycket dricksvatten som efterfrågas. Det handlar om vad vattenverket är byggt för att klara av.

Samtidigt som vi upplever allt varmare väder växer Stockholmsområdets befolkning, vilket också påverkar vattenförbrukningen.

I Mälaren finns det gott om råvatten, men vattenverket kan bara rena och producera en viss mängd dricksvatten. När det är varmt börjar många människor använda mer vatten samtidigt, kanske för att vattna trädgården och fylla poolen eller bara duscha länge. Vid en längre period av varmt och torrt väder hamnar produktionen i vattenverket nära maxkapaciteten.

Norrvatten vidtar åtgärder för att öka kapaciteten i dagens vattenverk.  Det behövs också en större utbyggnad av vattenverkets kapacitet och planering för detta pågår. Att göra en större utbyggnad av kapaciteten tar flera år.   

Det kommunala dricksvattnet främst är till för matlagning, dryck och hygien. Under varma och torra dagar används väldigt mycket dricksvatten för bevattning samt till att fylla pooler.

Det innebär att vattenverken inte hinner producera lika mycket vatten som efterfrågas. 

I dagsläget finns det ingen risk att dricksvattnet ska ta slut, men om vattenverket under en tid inte hinner producera lika mycket vatten som förbrukas finns det risk att en del hushåll och verksamheter drabbas av sämre tryck i ledningarna och i värsta fall uteblivet vatten. Om det till exempel skulle inträffa en större läcka är det också viktigt att det finns marginaler.