Ditt avfall är en resurs

Bakgrunden till beslutet är att fler källsorterar när insamlingen blir enkel och finns nära till hands. Många förpackningar som hade kunnat återvinnas hamnar i dag i papperskorgen. Enklare insamling och sortering av förpackningar gör att producenterna kan återvinna mer avfall. Det bidrar i sin tur till en mer resurseffektiv hantering av avfall eftersom behovet av nya råvaror blir mindre och det gör att koldioxidutsläppen minskar.

Syftet med det nya sättet att sortera är att öka återvinningen av förpackningar samt säkerställa att förpackningsavfall tas hand om på ett miljö- och hälsomässigt tillfredsställande sätt.

Frågor och svar

Det beror på ett beslut som regeringen har fattat om nya regler för insamling av förpackningsavfall och hur hushåll ska sortera sitt förpackningsavfall. Beslutet är ett steg i att nå upp till klimatmålen genom att göra det enklare för var och en att källsortera. Det ska öka återvinningen av förpackningar och säkerställa att förpackningar tas om hand på ett bra och miljövänligt sätt.

I "Förordningen om producentansvar för förpackningar", kapitel 6, står mer specifikt om kommunernas nya ansvar-

Förordningen om producentansvar för förpackningar på Riksdagen

Det nya insamlingssystemet innebär en högre service för dig. Du kommer kunna lämna dina förpackningar för återvinning vid eller i nära anslutning till din fastighet där du lämnar mat- och restavfall. 

Systemet med närsorterat ger bättre förutsättningar för ökad källsortering av förpackningar. Erfarenhet visar att källsorteringen ökar när det blir enklare att lämna ifrån sig det sorterade avfallet. Närsorterat är miljövänlig, resurseffektiv och bidrar till ett mer hållbart samhälle.

Vi beslutar om en ny avfallstaxa varje år. Hur taxan kommer att se ut när vi inför närsorterat kan vi inte svara på i dagsläget. 

Det är fortsättningsvis producenterna som sätter en förpackning på marknaden, som ska ta den största kostnaden för insamlingsarbetet. För att täcka upp kostnaden kommer Naturvårdsverket att ersätta kommuner för insamlingsarbetet.

Den ersättning som betalas ut baseras på schabloner och den del av kostnaden som inte täcks in av ersättningen har kommuner rätt att ta ut via avfallstaxan. Så ja, avgiften kan komma att höjas men om, när och med hur mycket kan vi inte svara på i dag.

Nej. Det är obligatoriskt för alla i hela Sverige att följa de nya reglerna.

  1. papper och kartong
  2. plast
  3. metall
  4. färgat glas
  5. ofärgat glas