Matavfall
Det viktigaste är att se till att avfallet inte är för blött eftersom avfall som är väldigt fuktigt kan ställa till besvär. Försök att hälla av det mesta av vätskan från matavfallet innan du lägger det i påsen. Påsen ska stå i en behållare som är speciellt utformad för att leda bort fukt. Om du byter påse ofta så luktar det mindre. Försök också att stänga papperspåsen ordentligt…
Inget fett i avloppet
Även om du spolar av fettet med hett vatten så stelnar det igen när det blandas med det kalla vattnet i avloppet och då kan det bli stopp i både i din fastighet och i kommunens ledningar. För att undvika stopp kan du torka upp matfettet med hushållspapper innan du diskar. Har du större mängder matfett kan du hälla det i en petflaska som du slänger bland de brännbara soporna eller lämnar in på…
Tips för vintern
Tips
Låt blött avfall rinna av ordentligt innan det läggs i matavfallspåsen.
Lägg gärna lite hushållspapper i botten på din matavfallspåse, detta suger upp en del av fukten.
Stäng papperspåsen ordentligt innan den läggs i kärlet.
Matavfall som ligger löst i kärlet kan frysa fast.
Om du har möjlighet, låt påsen ligga ute och frysa till en stund innan den läggs i kärlet.
Använd…
Matavfallspåsar
Välj din kommun och se var du kan hämta matavfallspåsar.
Endast papperspåsar får användas, ej plast- eller majspåsar.
Hämtningsschema
Har du trädgårdsavfallshämtning eller bor i skärgården? Hämtning kan ske under hela veckan, så ställ ut kärlet på måndag och låt det stå tills att det blir tömt.
Välj din kommun:
Återbruket
På Brännbackens återvinningscentral kan du lämna hela och rena saker i Återbruket. Vi samarbetar t ex med Human Bridge och Berga Secondhand. Human Bridge tar emot hela kläder som de säljer vidare i sina butiker, de tar även emot uttjänta kläder för textilåtervinning. Berga Secondhand tar emot hela möbler och saker som de säljer vidare i sin butik i Åkersberga. Du kan naturligtvis alltid försöka…
Lämna ditt elavfall i butik
Elavfallsskåp
Det finns behållare där du kan lämna småelektronik, så kallade Samlare. Här kan du lämna dina glödlampor, lågenergilampor, batterier, smått elektronikavfall och kvicksilvertermometrar. I vissa samlare kan du även lämna lysrör.
Extra avfallstjänster
Extra tömning av sopkärl
Behöver du en extra tömning av ditt sopkärl, är du välkommen att beställa det genom att kontakta vår kundservice. Kärlet töms då inom tre arbetsdagar. Detta gäller endast helgfria dagar. Till exempel, om du ringer en fredag töms ditt kärl senast följande onsdag.
Kärltvätt
Vi rekommenderar att du tvättar ditt kärl regelbundet, minst en gång per år, för…
Lägenhet/bostadsrättsförening
Det här ingår i grundavgiften:
Tillgång till återvinningscentralen för grovavfall, farligt avfall med mera.
Tilläggstjänster
Matavfallssortering
Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är matavfall. Om resterna istället kan sorteras ut kan de omvandlas till biogas och biogödsel. Flerbostadshus och samfälligheter har möjlighet att teckna abonnemang för insamling av matavfall…
Skärgården
Det här ingår i grundavgiften
Tillgång till flytande återvinningscentral för grovavfall, farligt avfall med mera.
Tillgång till en Återvinningscentral på fastlandet.
Administration, kundservice och fakturering samt planering och utveckling.
Återvinning av glas och tidningar i skärgården.
Avfallsabonnemang i skärgården
Helårsabonnemang
Helårsabonnemang finns med tömning 13…
Hur undviker jag att påsarna fryser fast i matavfallstunnan?
För att säkerställa att ditt kärl töms ordentligt och för att undvika att de fryser fast, se till att matavfallspåsarna är torra innan de släpps ned i kärlet. Ett tips är att klämma fast påsen i locket på kärlet, så hinner det frysa innan påsen faller ner. Och när du öppnar locket faller påsen dessutom ner automatiskt. Win-win för både dig och våra chaufförer!
Det viktigaste är att hålla…
Beställa hämtning av elavfall, farligt avfall och grovavfall
Har du elavfall, farligt avfall eller grovavfall att slänga, så lämnar du det enklast på Brännbackens Återvinningscentral. Vill du få avfallet hämtat från din tomtgräns kan du beställa en hämtning genom att kontakta vår kundservice.
Christian Wiklund ny vd för Roslagsvatten
- Jag är glad och stolt över att presentera Christian som ny vd för Roslagsvatten. Han har gedigen erfarenhet som ledare och jag är övertygad om att han tillsammans med företagets cirka 120 medarbetare kommer att bidra till att utveckla Roslagsvattens tjänster och lösningar i några av Sveriges mest expansiva kommuner, säger styrelseordförande Michaela Fletcher.
Christian har arbetat…
Säker sophämtning
Det kan till exempel handla om att identifiera hämtställen utmed smala gator och gator där det saknas tillräckligt stort utrymme för att sopbilen ska kunna vända. Det finns vissa platser som sopbilen behöver åka längs med branta backar och trånga gator för att komma fram till enskilda sopkärl. Vid dessa tillfällen finns en ökad risk för tillbud och olyckor.
Det kan även handla om att…