Framtidens reningsverk i Margretelund - stor uppslutning på spadtag

Nu har det formella spadtaget tagits för det nya reningsverket i Margretelund i Österåkers kommun. Anläggningen ska bli klimatneutral och är först i Sverige med pyrolysteknik i full skala. Roslagsvatten tar därmed täten för utvecklingen av en modern teknik för vattenförsörjning och rening av avloppsvatten. Barn från närliggande Ekorrens förskola sjöng och hade med sig teckningar som lades i en tidkapsel som bevaras i reningsverket.

Den svenska VA-infrastrukturen står inför nödvändiga och omfattande investeringar. I de flesta kommuner närmar sig reningsverken slutet på sin tekniska livslängd vilket riskerar leda till problem med vattenförsörjningen. Även i Österåkers och Vaxholms kommuner är behovet av ett nytt reningsverk nödvändigt för att klara av att även i framtiden tillgodose invånarna med rent vatten. Målet är att den nya anläggningen ska bli det första klimatneutrala reningsverket i Sverige när den är i drift 2027. Projektet drivs av Roslagsvatten och ambitionen är att dela med sig av erfarenheter från utvecklingsarbetet för hållbar avloppsvattenrening.

– Det nya reningsverket är en framtidsförsäkring som tryggar Österåkers avloppsvattenrening på ett unikt sätt med den senaste tekniken. Det möter Österåkers behov nu och i framtiden, med en växande befolkning, och stärker även krisberedskapen och självförsörjningen i båda kommunerna, säger Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande i Österåker. 

– Vi är stolta över ambitionsnivån att bygga Sveriges första klimatneutrala avloppsreningsverk, både för miljön och våra kommuninvånares skull och för att det kan ge värdefull kunskap till andra kommuner och VA-bolag, säger Tina Runhem (M), kommunstyrelsens ordförande i Vaxholm. 

Reningsverket blir det första i Sverige som använder sig av pyrolysteknik där slammet hettas upp i en syrefri miljö och omvandlas till biokol. I processen oskadliggörs farliga ämnen som läkemedelsrester, virus och bakterier. Biokol är ett näringsrikt gödsel som även ökar jordens förmåga att suga upp vatten, vilket skyddar mot både torka och översvämningar. 

– Det är ett viktigt projekt där NCC:s erfarenhet kan bidra till att genomföra bygget av framtidens hållbara reningsverk på ett effektivt och säkert sätt. Vi är stolta över att ha fått förtroendet från Roslagsvatten att genomföra byggnationen, säger Tomas Carlsson, vd NCC som är byggentreprenör. 

– Vi är väldigt glada att bli först i Sverige med att bygga ett toppmodernt reningsverk för att säkra avloppsrening och förbättra miljön för kommande generationer, säger Christian Wiklund, vd Roslagsvatten.

Bild
Barn hjälper till med spadtag. Klädda i varselväst med Roslagsvattens logotyp, hjälp och spade.