Österåker

Renovering av dagvattenrör vid Åkersberga station

Rapporterat: 02-10-2020 kl. 13:17
Plats: Åkersberga
Status: Arbete avslutat

Mellan 5 oktober till och med torsdag 8 oktober kommer ledningsarbeten att pågå vid Åkersberga station. Vi ska förbättra dagvattenledningen i området, i samband med det kan lukt uppstå i närheten av området. Det kan upplevas som besvärande men ofarligt.

 

Frågor och svar om doft vid renovering av avloppsledningar

Schaktfri ledningsförnyelse med flexibla foder förkortar installationstider och håller nere störningar för omgivningen. Men vad är egentligen schaktfri ledningsförnyelse med flexibla foder? Och vad är det för sötaktig skarp lukt som kan uppstå i samband med renovering av avloppsledningar? För att ge svar på några av de vanligaste frågorna som vi brukar få har vi tagit fram en kort frågor och svar.

F: Vad är schaktfri ledningsförnyelse med flexibla foder?
S: Schaktfri ledningsförnyelse med Aarsleffs flexibla foder gör det möjligt att bilda en ny ledning i den gamla ledningen utan att hela gator och trädgårdar behöver grävas upp. Metoden innebär att man vränger eller drar in ett foder av mjuk plast i den gamla ledningen som sedan härdas till en ny ledning.

F: Vad är det för sötaktig skarp lukt som ibland uppstår vid schaktfri ledningsförnyelse?
S: I samband med vårt arbete kan det, vid enstaka tillfällen, uppstå en skarp lukt för boende i närområdet. Det beror på att det foder som vi installerar innehåller styren. Styren har mycket låg luktgräns, vilket innebär att man kan känna av en stark lukt även i koncentrationer som är så låga att det inte är skadligt för hälsan.
Arbetsmiljöverkets nivågränsvärde för styren i luft är 10ppm
Arbetsmiljöverkets korttidsgränsvärde för styren i luft är 15ppm
Luktgränsen för styrenet är ca 0,05 - 0,5 ppm* (0,2-2mg/m3), vilket innebär att man känner av lukten även vid låga nivåer.
* ppm = parts per million, dvs. miljondel.

F: Är styren nedbrytbart?
S: Styren anses generellt vara biologiskt lätt nedbrytbart. Kontakta gärna oss för att få säkerhetsdatablad eller mer information.

F: Vad har ni för riktlinjer gällande styrenanvändning?
S: Vi genomför kontinuerliga mätningar för att säkerställa att vi uppfyller Arbetsmiljöverkets uppsatta krav på gränsvärden för styren. Våra medarbetare bär alltid skyddsutrustning där det krävs.

F: påverkas avloppsreningsverken av styren?
S: Våra renoveringar påverkar normalt sett inte processerna i avloppsreningsverken. I samband med en infodring i omedelbar närhet av ett reningsverk vidtar vi alltid ytterligare försiktighetsåtgärder för att säkerställa att avloppsverket inte påverkas.