Bild på brygga med rep

Vallentuna

Våra reningsverk

Var tar vattnet vägen när du diskat, duschat eller spolat på toaletten? Det vet vi!

Roslagsvatten har hand om 25 avloppsreningsverk i våra fem kommuner. Förutom våra egna verk, sköter vi också driften av ytterligare två stycken. Det minsta verket är dimensionerat för 40 personer och det största för 40 000.

Vi tar regelbundet prover på ledningsnätet, när avloppsvattnet når reningsverket, under reningens gång och vid utloppet.

Här renas vattnet där du bor

På Ekerö ansvarar vi för sex reningsverk: Ekebyhov, Kungsberga, Stenby, Munsö Söderby, Munsö Kyrkby och Vifärna. Tillsammans har dessa reningsverk kapacitet för att behandla avloppsvatten från 26 500 personer. Idag är ca 17 000 personer anslutna.

I Knivsta kommun ansvarar vi för tre reningsverk som tillsammans har kapacitet att behandla avloppsvatten från 13 350 personer. Idag är ca 8 500 personer anslutna till Knivsta, Vassunda eller Lagga reningsverk.

Vallentuna tätort och Lindholmen är anslutna till Käppalaverket på Lidingö. Antalet anslutna är ca 21 500 personer. Karby och Brottby är anslutna till Margretelunds reningsverk i Österåkers kommun. Kårsta och Ekskogen har mindre reningsverk. Till dessa anläggningar är 690 personer anslutna.

Roslagsvatten ansvarar för fem stycken reningsverk i Vaxholm: Blynäs, Karlsudd, Kullön, Byviken och Rindö hamn. Till dessa anläggningar är ca 10 000 personer anslutna. En del av Resarö är ansluten till Margretelunds reningsverk i Österåkers kommun.

I Österåker har vi ansvaret för sju reningsverk: Margretelund, Skärgårdsstad, Linanäs, Roslagskulla, Rydbo och Mellansjö. Förutom våra egna verk sköter vi också driften av reningsverket vid Åsättra förskola. Totalt behandlar dessa anläggningar avloppsvatten från ca 32 650 personer.

Dela sidan via e-post