Frågor och svar

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Städa utan gifter

Du behöver inga starka kemikalier när det mesta finns i ditt skafferi!

Att städa med hjälp av gamla husmorstips har blivit en folkrörelse. Ättika, bikarbonat, citron och väldoftande eteriska oljor är dessutom minst lika effektiva som färdigprodukterna i butikernas hyllor. På väg med moppen gör du också en viktig insats för avloppet, miljön, dig själv och framtida generationer. Här kommer tips på några effektiva trotjänare!

I skafferiet

Citron

Citron och citronsyra är fantastisk bra städhjälp. Tack vare att de är så sura motar de effektivt bort kalkavlagringar i duschen eller toaletten. På köpet kommer den härliga citrondoften som sprider sig i alla rum när du städat.

Ättika

Städning med ättika är ett klassiskt husmorstips. Förutom att ättika är en bra fläckborttagare, är den konserverande och håller bakterier och mögel borta. Har du en svår fläck på en matta? Mixa en tesked flytande diskmedel och en tesked ättika i en halv liter ljummet vatten. Det tar bort icke-oljiga fläckar. Tänk bara på att koncentrerad ättika är frätande, så använd försiktigt om barn är med och städar.

Såpa

Såpa har varit svenskarnas städhjälp i över 100 år och är ett riktigt allrengöringsmedel. Det betyder att du kan använda såpa till allt från toalettstädning till att skrubba golven med. Dessutom är såpan skonsam mot händer och hud - och doftar gott.

Bikarbonat

Bikarbonat är ett riktigt universalmedel. Ställ en låda eller liten skål med bikarbonat i kylen, frysen eller skåp, så håller sig obehagliga lukter borta. Soplukt försvinner om du strör bikarbonat ner i hinken, och sedan igen efter att du lagt i ny påse. Ytor rengörs effektivt genom att du strör bikarbonat på en fuktig trasa. Torka, skölj med rent vatten. Bikarbonat är också en klassiker när det gäller att ta sig an fettfläckar och fettavlagringar. Den har också en viss blekande effekt, perfekt för kläder som har blivit missfärgade.

Salt

Salt kryddar städningen rejält. Särskilt bra är det att skrubba med, dels för sina avfettande egenskaper men också för att salt är bakteriedödande.

Miljömärkta rengöringsmedel

Vill du fortfarande använda vanliga rengöringsmedel? Välj i så fall ett rengöringsmedel som är miljömärkt. Miljömärkta rengöringsmedel innehåller endast ämnen som har låg giftighet och är lätta att bryta ner, så att de inte påverkar vår vattenmiljö. Alla miljömärkta tvättmedel är också fria från fosfor.

Dammsugaren - en pålitlig miljövän

Dammråttor drar till sig skadliga kemikalier från t ex elektronik och plast. Spola inte ner dem i avloppet, då fortsätter de vidare ut i naturen. Sug upp dem med dammsugaren, så hamnar dammet i hushållsavfallet där det ska i stället. Det är också bra att dammsuga istället för att våttorka golv och andra ytor. Om du behöver våttorka är det bra om du dammsuger eller torrdammar först.

Välj miljömärkta städprodukter.

Behöver du handla städprodukter, undvik dem som är behandlade med flamskyddsmedel och smutsavvisande kemikalier.