Vårstäda trädgården - men inte för noga!

Nu när värmen äntligen kommit vill många ut i trädgården för att räfsa upp löven och grenarna som ligger och skräpar. Men var inte för snabb med att städa! Detta “skräp” skyddar perennerna från både kalla nätter och den förrädiska vårsolen. Först när perennerna verkligen är på väg upp är det dags att klippa ner det vissna. Men städa då inte bort allt!
Finfördela istället de nedklippta perennerna med gamla vissna löv i växtbäddarna och täck sedan allt med naturgödsel. På så sätt börjar förmultningsprocessen och maskarna kan börja bearbeta det organiska materialet i jorden. Genom att snabbkompostera på detta sätt förbättras jorden struktur och näringen blir mer tillgänglig för alla växter över längre tid. Jorden blir också automatisk luftigare vilket är avgörande för att alla växter ska växa och bli frodigare under sommaren.

På tal om frodighet, kanske är det hög tid att se över hur du ska vattna dina växter i år? Är det dags att köpa in nya vattentunnor och samla regnvatten? Se över dagvattenhanteringen? Koppla in ett nytt bevattningssystem eller köpa in en ny fin vattenkanna?

Att rena vatten är en energikrävande process och många av oss vattnar trädgården med ja... dricksvatten. Så låt oss vara smarta med hur vi använder det och fundera ett varv kring ovan frågor.