Ekerö

Vattnet kan används som vanligt - ingen kokning behövs

Rapporterat: 17-11-2017 kl. 10:01
Plats: Färingsö
Status: Arbete avslutat

Uppdatering 2017-11-21 13.00

Resultat från laboratoriet visar att vattnet nu är säkert att använda som vanligt. Du behöver inte längre koka vattnet innan användning.

Tack för visad förståelse!


Uppdatering 2017-11-20 08.20

Vattenprover är tagna och vi inväntar svar på dessa prover. Vi kommer att få preliminära svar tisdag.

Vi beklagar störningen och tackar för er förståelse.


Uppdatering 2017-11-17 kl. 18.15

Under fredagen (17/11) inträffade en större vattenläcka på Färingsö. Läckan drabbade främst fastigheter på Apelvägen, Renettvägen och Morellvägen samt områden mot Svartsjö, Degerby och Johannesberg. Läckan är nu reparerad och vattnet är tillbaka men det kan finnas en risk för att bakterier kommit in i ledningen därför rekommenderar vi som en säkerhetsåtgärd alla i området som drabbades av läckan att koka vattnet innan det används för exempelvis matlagning, dryck och tandborstning. Det räcker med att värma vattnet tills det kokar för att bakterierna ska dö. Vattenprover sänds till certifierat laboratorium och rekommendationen att koka vattnet kvarstår tills vi fått tillbaka godkända provsvar. Dessa bakterier orsakar i normala fall magsjuka.

Rekommendationen att koka vattnet gäller bara fastigheter som drabbats av avbrottet och tills provsvar kommit och vi återkommer med mer information.

Efter ett arbete kan det uppstå missfärgat vatten i ledningarna. För att få bort det kan du spola kallvatten i flera kranar tills missfärgningen försvinner. Missfärgat vatten beror ofta på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet. Är vattnet "vitt" beror det på att det har kommit in små mikrobubblor av luft i vattnet.

Vi beklagar störningen och tackar för er förståelse.

 

Uppdatering 2017-11-17 15:30

Läckan är lokaliserad och vi gör vårt bästa för att åtgärda den så fort som möjligt. Vi hoppas att vattnet kommer att släppas på om ca 2-3 timmar.

När vattnet kommer tillbaka finns en risk att det kan vara förorenat av bakterier. Vi rekommenderar alla i det drabbade området med kommunalt vatten att koka vattnet innan det används för exempelvis matlagning, dryck och tandborstning. Det räcker med att värma vattnet tills det kokar för att bakterierna ska dö. Vattenprover kommer tas så fort vattnet är tillbaka och rekommendationen att koka vattnet kvarstår tills vi fått tillbaka godkända provsvar. Preliminärt får vi tillbaka provsvaren under tisdag 21/11.

Rekommendationen att koka vattnet gäller bara fastigheter som drabbats av avbrottet och tills provsvar kommit och vi återkommer med mer information.

Vi beklagar störningen och tackar för er förståelse.


Uppdatering 2017-11-17 14:00

Nu finns ett tappställe för dricksvatten uppsatt även Stenhamraskolan (Herman Palms plan). Glöm inte att ta med ett kärl att ta vatten i.


Uppdatering 2017-11-17 13:00

Nu finns ett tappställe för dricksvatten uppsatt vid Silvavägen i Stenhamra. Glöm inte att ta med ett kärl att ta vatten i.


Det har uppstått en större vatteläcka på Apelvägen i Stenhamra. Apelvägen, Renettvägen och Morellvägen är utan vatten. Även områden mot Svartsö, Degerby och Johannesberg är drabbade. Vi kommer inom kort att bli tvungna att stänga av vattnet till fastigheter i området.