Matavfall

Från och med den 1 januari 2024 är det obligatoriskt att sortera ut matavfallet både hemma och på jobbet - och vi hjälper dig att göra rätt. Vill du veta mer om matavfallsobligatoriet kan du läsa mer här.

Rester, rens, gamla äggskal och kaffesump med mera innehåller näring och energi som vi kan ta tillvara och göra biogas och biogödsel av. Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra din kommun och ditt område klimatsmart och fossilbränslefri.

Så här kommer du igång - Villa och småhus

De som inte redan har kommit igång med matavfallssorteringen kommer få ett startkit i nästa fas med start i december.

Bor du i flerbostadshus eller en bostadsrättsförening kan du kontakta fastighetsägaren eller styrelsen för att informera dem om att du vill sortera ut matavfallet. Det är de som tar beslutet och kan beställa soptunnor för matavfallet från vår kundservice.
 

Så här kommer du igång - Fastighetsägare och brf

Är du fastighetsägare eller ansvarig i en bostadsrättsförening kan du hämta mer information här som du kan använda till dina hyresgäster. Här är det viktigt att informera hur ni vill att matavfallet ska hanteras. 

Har du redan kommit igång men behöver fler påsar?

denna sida hittar mer information var du kan hämta fler matavfallspåsar. 

Tips om vad som ska sorteras som matavfall

Det här kan du lägga i matavfallspåsen

  • Rester av kött, fisk, skaldjur
  • Pasta, ris, potatis, nudlar mm
  • Rester av bröd, äggskal
  • Rester av grönsaker, frukt
  • Teblad, tepåse, kaffesump, filter
  • Torrvaror (mjöl, kryddor, ströbröd m.m)
  • Godis, snacks (popcorn, chips, ostbågar m.m)

Det här ska du INTE lägga i matavfallspåsen

  • Snus, cigaretter, aska
  • Kattsand
  • Damm, dammsugarpåsar
  • Blöjor, bindor
  • Vinkorkar, kapsyler
  • Glasspinnar, ätpinnar
  • Grillkol och stearinljus
  • Blomjord, krukväxter
  • Trädgårdsavfall
  • Matförpackningar/omslag (plast, tuber, aluminium, papper)
  • Tuggummi

Några tips för matavfallspåsen!

  • Använd plastkorgen till matavfallspåsen – den ventilerar under påsen och gör att påsen kan fyllas med matavfall utan att gå sönder.
  • Vik ut påsen ordentligt så att den står bra i plastkorgen. Brukar påsen bli för blöt, lägg lite hushållspapper i botten på påsen innan du börjar fylla med matavfall. Det suger upp fukt.
  • Använd en slaskskrapa när du tar upp matrester och rens från vasken. Då rinner en del av vätskan bort och påsen blir mindre fuktig.
  • Fyll matavfallspåsen till linjen, ca två tredjedelar från kanten. Då kan den enkelt vikas och förslutas.
  • Om du vill minska lukten från fisk- och skaldjursrester kan du linda in dem i hushållspapper innan du slänger dem i påsen.
  • Märker du att matavfallspåsen är fuktig kan du använda plastkorgen för att bära ut matavfallspåsen, så minskar risken för eventuellt spill.
  • Rulla alltid ihop påsen så att den är stängd så att matavfall inte ligger löst i kärlet.
  • Använd bara de bruna matavfallspåsarna som du får av oss.

En påse räcker normalt för 2-3 dagar.

Extra tips! Det viktigaste är att se till att avfallet inte är för blött eftersom avfall som är väldigt fuktigt kan ställa till besvär. Försök att hälla av det mesta av vätskan från matavfallet innan du lägger det i påsen. Påsen ska stå i en behållare som är speciellt utformad för att leda bort fukt. Om du byter påse ofta så luktar det mindre. Försök också att stänga papperspåsen ordentligt innan du slänger den, och använd endast den bruna papperspåsen eftersom plastpåsar förstör insamlingen. Tack för maten!