Frågor och svar om matavfallsobligatoriet

Från 1 januari 2024 ska alla sortera ut matavfallet. Under 2024 kommer vi därför att köra ut matavfallskärl till de villakunder som ännu inte har anmält sig till matavfallsinsamling. 

Varför är det obligatoriskt?

Matavfall är en viktig resurs, som vi ska ta hand om. Maten ska förstås ätas upp, men skal och rens är värdefullt.

Idag sorteras knappt 30 procent av det matavfall som vi skapar. Sverige har som mål att minst 75 procent av matavfallet ska sorteras ut för att bli biogödsel och biogas. Att göra det obligatoriskt är ett steg i det arbetet.

Vad innebär det för mig som hyresvärd och/eller bostadsrättsföreningar

Ni som fastighetsägare ansvarar för att boende och verksamheter i huset kan sortera ut matavfallet.
Detsamma gäller dig som är ansvarig i en bostadsrättsförening. Det vi kan göra är att hjälpa dig med informationsmaterial. Du är också välkommen att kontakta oss för mer information och rådgivning.

Bor du i lägenhet – gör dig redo att sortera!

Det är din hyresvärd eller styrelsen i bostadsrättsföreningen som ansvarar för att du som boende i huset kan sortera ut matavfallet. Hör med hyresvärden vad som gäller i just ditt hus. 

När ni fått matavfallsinsamling i ditt hus behöver du bara skapa en rutin för att sortera ut matavfallet. Du får matkärlsbehållare och påsar av din fastighetsägare. Sedan är det bara att köra igång.

Vad gäller för mig som är villa-, småhus- och radhusägare

Om du redan sorterar ut ditt matavfall så kan du bara fortsätta som vanligt. Har du fått ett kärl men inte börjat använda det? Nu är en bra tid att starta din nya vana. 

Om du inte har matavfallsinsamling idag

Du kommer att få ett matavfallskär utkört till din fastighet. Där medföljer information, hållare och matavfallspåsar.

Bor du i ett radhusområde där ni har gemensam avfallshantering behöver styrelsen beställa matavfallsinsamling för samfälligheten.

Beställ matavfallskärl genom att klicka här!

 

 

 

Dela sidan via e-post