Inflation, underhåll och investeringar bakom VA-höjning

Vid årsskiftet höjs avgifterna för VA, vatten och avlopp. Förbrukningsavgifterna är olika beroende vilken kommun du bor i och hur kostnaderna för underhållet av ledningsnäten ser ut. Här reder vi ut några av de vanligaste frågorna.

Vatten- och avloppsverksamheter får enligt lag inte gå med vinst. Taxorna sätts för att täcka kostnaderna för att bibehålla och utveckla Roslagsvattens anläggningar. Vad beror höjningen på?

– Höjningen beror på hög inflation med höga elpriser, höga räntor och höjda kostnader för material och entreprenadarbeten, alla dessa kostnader ska täckas av VA-avgifterna, säger Christian Wiklund vd på Roslagsvatten. Samtidigt behöver VA-nätet rustas och ett nytt modernt reningsverk byggs i Margretelund.

Just nu står Roslagsvatten inför kostsamma uppdateringar av sina anläggningar. Senast Sverige gjorde kraftiga investeringar i VA-näten var i början av 1950- och 1960-talen. Nu behöver anläggningarna ses över och i vissa fall byggas om eller byggas ut för att förebygga framtida problem och för att uppfylla nya miljökrav. Varför är det så?

– VA-system är en investeringstung sektor, säger Christian Wiklund. I hela VA-Sverige finns det problemet att vi inte har investerat i takt med den förnyelse som behövs. I de kommuner som Roslagsvatten sköter om är kostnaden för att ansluta sig till kommunalt vatten och avlopp ofta hög. Det beror på att få människor är utspridda på en stor yta och den största kostnaden för utbyggnaden är att dra ledningar. Ju fler meter desto dyrare. Om det dessutom krävs sjöledningar för att nå till en ö, blir kostnaden per meter ledning ännu högre. Jämfört med en tätbefolkad kommun där 150 meter ny ledning kan räcka för att kunna ansluta flera hundra nya hushåll så kan det i våra kommuner krävas flera kilometer av ledning eller sjöledning bara för att kunna ansluta några få hushåll.

Hur påverkas taxan av att anläggningstaxan ska vara självfinansierande för den VA-utbyggnad som sker och betalas av de som ansluter sig?

– Principen är att grannarna inte ska behöva vara med och betala när ett hushåll ansluter sig till VA-nätet, säger Christian Wiklund. Många andra kommuner tar till exempel ut den kostnaden på skattsedeln istället så att alla invånare är med och betalar. Men det skulle innebära en rejäl skattehöjning för alla. 
 

Dela sidan via e-post