Kundservice öppettider
Kundservice håller öppet helgfria vardagar kl. 08.00 -15.00. Telefon: 08-540 835 00.
Frågor och svar i vårt kundforum
Du är alltid välkommen att ringa vår kundservice om du undrar något. Du kanske också hittar svaret du söker i vårt kundforum.
Vad letar du efter?
Välj e-tjänster eller blanketter att ladda ner..
Söker du jobb hos oss? Klicka här.
Ibland ber vi dig koka vattnet. Läs mer här om hur du gör.
Vi ska flytta. Vad behöver vi göra när det gäller vatten och avlopp?
Vi har gjort några guider på vanliga saker som du kan behöva göra.
Du kan anmäla dig för att få sms vid vid störningar, till exempel vattenläckor.
Vi vet att det kan vara krångligt att läsa av vattenmätaren, göra ägarbyten osv. Därför har vi satt ihop några guider med de vanligaste frågorna vi får. Kolla om du hittar just det du söker.
Vanliga Frågor & Svar
Här har vi samlat de vanligaste av era frågor. Hittar du inte vad du letar efter? Besök vårt kundforum och eller ställ frågor, rapportera problem och hjälp oss med förslag och idéer!
För att få bort missfärgat vatten spolar du kallvatten i kranarna hemma (kök, badrum, tvättstuga etc.) tills vattnet blivirt ofärgat. Om problemet kvarstår efter 15 minuters spolningber vi dig kontakta vår kundservice.
Missfärgat vatten beror ofta på att rost lossnar och följer med från ledningsnätet. Orsaken kan vara avstängningar eller arbeten på ledningsnätet. "Vitt" vatten beror på att det har kommit in små mikrobubblor av luft i vattnet. Luftbubblorna försvinner om vattnet får stå någon minut. Dricksvattenkvaliteten påverkas inte.
När det är minusgrader ute finns det risk att matavfallet fryser fast i matavfallstunnan, som då inte kan tömmas av vår entreprenör. Du som fastighetsägare ansvarar för att sopkärlet kan tömmas ordentligt. Här kommer några tips som kan råda bot på saken.
- Låt blött avfall rinna av ordentligt innan det läggs i matavfallspåsen.
- Lägg gärna lite hushållspapper i botten på din matavfallspåse, detta suger upp en del av fukten.
- Stäng papperspåsen ordentligt innan den läggs i kärlet.
- Matavfall som ligger löst i kärlet kan frysa fast.
- Om du har möjlighet, låt påsen ligga ute och frysa till en stund innan den läggs i kärlet.
- Använd endast de bruna matavfallspåsarna du hämtar ut i din livsmedelsbutik eller på Roslagsvattens kontor.
- Om påsarna har frusit fast i dit kärl, försök få loss dem inför tömningsdagen genom att skaka om kärlet.
- Töm kärlet ofta, glöm inte att ställa ut kärlet varannan vecka.
Här kommer några tips för att hålla larverna borta från matavfallskärlet.
- Förslut påsarna noga
- Fyll dom inte för mycket så att de inte går att försluta
- Lägg inte i för blött matavfall i påsen, lägg gärna lite hushållspapper i botten på matavfallspåsen som suger upp vätskan. Vätska som läcker ut ur påsen drar till sig flugor
- stryk ättikslösning/ättikssprit inuti kärlet
- skölja ur kärlet med hett vatten och låt lufttorka
Vi baserar vattenförbrukningen på föregående avläsning. Läs gärna av vattenmätaren med jämna intervaller så får en mer rättvisande faktura. Läs mer om hur du läser av vattenmätaren här:
Vi får många frågor kring vattenförbrukningen och hur det kommer sig att den har gått upp.
Det beror på att vi fått in en ny avläsning av din vattenmätare som har förändrat din årsförbrukning. Eftersom vi fakturerar dig för en uppskattad förbrukning enligt din tidigare avläsning görs det därför en efterdebitering om förbrukningen ökat.
Det kan även vara så att det går åt mer vatten när man jobbar hemifrån i större utsträckning.
Om det ser orimligt högt ut, kan det vara idé att stänga alla kranar i fastigheten och se över toaletten om det rinner. Titta sedan på vattenmätaren så att den står stilla. Om det lilla hjulet snurrar även om alla kranar är stängda, kan det tyda på att du har en kran eller något annat som står och rinner.
En droppande kran kan slösa 100 liter vatten per dygn.
Har du frågor är du välkommen att kontakta oss.
Nedan diagram visar hur en normalfördelning av vattenförbrukning kan se ut i ett hushåll. Men detta förutsätter att viss förbrukning också sker på annan plats.
Om du inte vill få din faktura från oss till Kivra så kan du enkelt ändra det i inställningarna i Kivra.
- Logga in på Kivra
- Tryck på meny och välj inställningar
- Välj kategori: Brev
- Leta fram Roslagsvatten som avsändare
- Avmarkera digital post från avsändaren
Efter det kommer dina fakturor på post istället. Ångrar du dig sedan är det bara att ändra inställningen.
När du ska tömma din pool har du två möjligheter: att hälla ut vattnet på tomten eller leda det till närmaste dagvattenbrunn.
Avklorera ditt vatten
En viktig sak att tänka på är att pool- och bassängvatten som innehåller klor måste avkloreras innan poolen töms. Du kan avklorera vattnet antingen genom att låta det stå ute i solen några dagar så att allt fritt klor förbrukas, eller genom att tillsätta någon av kemikalierna natriumsulfit eller natriumtiosulfat. De brukar säljas i butiker för bassängtillbehör.
Tömma ut vattnet
När vattnet är avklorerat kan du infiltrera det i marken och på så vis tömma poolen på den egna tomten, till exempel på gräsmattan eller på en annan yta som släpper igenom vatten. Om inte det är möjligt, så kan vattnet tömmas i dagvattennätet. Detta görs enklast genom att pumpa vattnet via slang till närmaste gatubrunn. Kontakta din kommuns miljökontor om du är osäker på vilken lösning som passar just dig bäst .
Undvik att leda vattnet till avloppet
Observera att det INTE är ett alternativ att leda vattnet till avloppsnätet, till exempel via bostadens duschbrunn, badkar eller motsvarande. Poolvattnet är betydligt renare än avloppsvattnet och ska inte belasta reningsverket i onödan.
E-faktura/elektronisk faktura och autogiro är ett snabbt, enkelt och säkert betalningssätt som du når genom din internetbank.
Gör såhär: Logga in på din internetbank. Gå in på Anmälan e-faktura/Anmälan elektronisk faktura. Sök och välj Roslagsvatten AB.
Vill du betala via autogiro går du in på din internetbank och söker fram Roslagsvatten och välj sedan det kommunbolag som du hör till. Har du inte tillgång till internetbank kan du även ringa oss för att få en blankett för att ansöka om autogiro skickad till dig. 08-540 835 00.
Om du har mycket fallfrukt så är det ok att slänga två matavfallspåsar med fallfrukt i matavfallskärlet. Detta gäller endast Vaxholm och Österåker.
Obs! Det ska vara förpackat i matavfallspåsar.
Större mängder går bra att lämna på återvinningscentralen.
Vaxholm/ Eriksö - ingen gräns, dock gräns på fordon 3,5 ton.
Österåker/ Brännbacken - ingen gräns, dock gräns på fordon 3,5 ton.
Ekerö - Ingen begränsning på fallfrukt på Skå återvinningscentral, det går bra att lämna i komposten!
Allra helst ser vi att man gör äppelmos/must eller motsvarande eller på annat sätt förädlar det som naturen ger :)
Klicka här så hittar du information om hur du får tag på nya matavfallspåsar.
Pagination
- Sida 1
- Next page
Tips & Råd
Vi använder en sms-tjänst för att skicka meddelanden om driftstörningar i de kommuner där vi ansvarar för VA-ledningarna. Bor du i Österåker, Vaxholm,...
Tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall istället för på gatan. Dessa har reningsanläggningar som tar han...