Kundforum

Du är alltid välkommen att ringa vår kundservice om du undrar något. Du kanske också hittar svaret du söker i vårt  kundforum.

Vanliga Frågor & Svar

Här har vi samlat de vanligaste av era frågor. Hittar du inte vad du letar efter? Besök vårt kundforum och eller ställ frågor, rapportera problem och hjälp oss med förslag och idéer!

Ställ egen fråga

När du ska tömma din pool har du två möjligheter: att hälla ut vattnet på tomten eller leda det till närmaste dagvattenbrunn.

Avklorera ditt vatten

En viktig sak att tänka på är att pool- och bassängvatten som innehåller klor måste avkloreras innan poolen töms. Du kan avklorera vattnet antingen genom att låta det stå ute i solen några dagar så att allt fritt klor förbrukas, eller genom att tillsätta någon av kemikalierna natriumsulfit eller natriumtiosulfat. De brukar säljas i butiker för bassängtillbehör.

Tömma ut vattnet

När vattnet är avklorerat kan du infiltrera det i marken och på så vis tömma poolen på den egna tomten, till exempel på gräsmattan eller på en annan yta som släpper igenom vatten. Om inte det är möjligt, så kan vattnet tömmas i dagvattennätet. Detta görs enklast genom att pumpa vattnet via slang till närmaste gatubrunn. Kontakta din kommuns miljökontor om du är osäker på vilken lösning som passar just dig bäst .

Undvik att leda vattnet till avloppet

Observera att det INTE är ett alternativ att leda vattnet till avloppsnätet, till exempel via bostadens duschbrunn, badkar eller motsvarande. Poolvattnet är betydligt renare än avloppsvattnet och ska inte belasta reningsverket i onödan.

E-faktura/elektronisk faktura och autogiro är ett snabbt, enkelt och säkert betalningssätt som du når genom din internetbank. 

Gör såhär: Logga in på din internetbank. Gå in på Anmälan e-faktura/Anmälan elektronisk faktura. Sök och välj Roslagsvatten AB. 

Vill du betala via autogiro går du in på din internetbank och söker fram Roslagsvatten och välj sedan det kommunbolag som du hör till. Har du inte tillgång till internetbank kan du även ringa oss för att få en blankett för att ansöka om autogiro skickad till dig. 08-540 835 00.

Om du har mycket fallfrukt så är det ok att slänga två matavfallspåsar med fallfrukt i matavfallskärlet. Detta gäller endast Vaxholm och Österåker.

Obs! Det ska vara förpackat i matavfallspåsar.

Större mängder går bra att lämna på återvinningscentralen.

Vaxholm/ Eriksö - ingen gräns, dock gräns på fordon 3,5 ton.

Österåker/ Brännbacken - ingen gräns, dock gräns på fordon 3,5 ton.

Ekerö - Ingen begränsning på fallfrukt på Skå återvinningscentral, det går bra att lämna i komposten!

 

Allra helst ser vi att man gör äppelmos/must eller motsvarande eller på annat sätt förädlar det som naturen ger :)  

Klicka här så hittar du information om hur du får tag på nya matavfallspåsar.

Sophämtningen körs enligt ordinarie schema under jul- och nyårshelgen. Tid för hämtning hos dig hittar du under Mina sidor.

Det kan bero på ofarliga utfällningar av kalk. Kalkavlagringar går att få bort med hjälp av någon mild syra (ättiksyra eller citronsyra) som får lösa upp kalken. Spola av och torka så ska dina fläckar vara borta.

Hur kallt vattnet är när den kommer till din kran är svårt att svara på. Ut från vattenverket får vattnet maximalt vara + 20 grader men så varmt är det dock inte i normalfallet. Det finns inga krav på temperaturen på det vatten som når till dig som kund, utan det får den temperatur som omgivande mark har. Vattenledningarna ska ligga på frostfritt djup så det kan vara kallt men inte under noll. På sommaren stiger ofta temperturen något jämfört med vinterhalvåret. Temperaturen påverkas också av ledningarna inne på den egna fastigheten och i byggnaden.

Lägenhetsavgiften finns för att fasta avgifter ska fördelas så rättvist som möjligt mellan olika typer av fastigheter och användare.

Avgiften är ett mått på nyttan fastigheten har av tillgång till vatten och avlopp. Alla villor som har tillgång till kommunalt vatten och avlopp betalar en lägenhetsavgift oavsett storleken på villan.

För ett hyreshus med exempelvis sju lägenheter betalar man sju lägenhetsavgifter. För andra fastigheter, som exempelvis kontorslokaler, restauranger, mindre verkstäder och butiker beräknas varje påbörjad 150 m² lokalyta som en lägenhet.

Det finns två avgifter för dagvatten. "Dagvatten Fastighet" och "Dagvatten Gata". För avgiften Dagvatten Fastighet betalar endast de fastigheter som har anslutit stuprörs- och eller dräneringsbrunnar till Roslagsvattens ledningsnät. Ibland kan även fastighetens dagvatten ledas till anordnade diken.

Dagvatten Gata är en avgift för fastigheter som finns i ett område där det finns ett dagvattensystem, även om din fastighet inte är ansluten till ledningsnätet. Ligger din fastighet i ett område där det saknas dagvattensystem har du ingen extra avgift.

  • Plastpåsar, plastfilm eller aluminiumfolie
  • Cigarettfimpar, snus eller aska
  • Blöjor, bindor eller våtservetter
  • Damm, dammsugarpåsar
  • Vinkorkar, kapsyler och matförpackningar-/omslag
  • Glasspinnar, ätpinnar
  • Pizzakartonger
  • Kattsand eller spån från husdjur
  • Stearinljus
  • Textilier eller liknande material

Tips & Råd

Här hittar du matnyttiga tips.

Tvätta bilen i en automatisk biltvätt eller gör-det-själv-hall istället för på gatan. Dessa har reningsanläggningar som tar han...

Publicerad
2021-09-20

Har du en soptunna i badrummet? För att undvika att hår, tops, tamponger och annat skräp hamnar i avloppet kan det vara en bra idé.

Publicerad
2021-09-23

Dammsug dammtrasan istället för att skölja av den – Dammet innehåller miljögifter som avdunstat från materialet i dina golv och väggar, möbler, textil...

Publicerad
2021-11-17